Kraj Austria

Stolica: Wiedeń
Powierzchnia: 83 871 km²
Ludność: 8,3 mln
Waluta: euro (EUR), 1 EUR = 100 centów
Język: niemiecki
Wiza: wiza nie jest wymagana
Napięcie: 220 V

Dolna Austria

Górna Austria

Karyntia

Styria

Tyrol

Wiedeń

Stolica-marzenie, jedno z najwspanialszych miast świata pełne ujmujących zabytków.

Informacje ogólne

Stolica Austrii uchodzi za jedno z najwspanialszych miast świta. Już sama nazwa – Wiedeń – pobudza wyobraźnię i sprawia, że koniecznie trzeba zobaczyć tę niezwykłą metropolię urzekającą swoją historią i niezwykłymi zabytkami. Miasto obdarzone jest wyjątkowym dziedzictwem artystycznym i kulturowym, fascynować może cesarski przepych, zachwycać barokowa architektura, inspirować niezwykła kuchnia, uwodzić nocne szaleństwo i romantyczne podróże dorożkami po starówce. Na niezwykłą architekturę składa się mieszanka baroku, gotyku i secesji genialnie uzupełniona „ekologicznym postmodernizmem” polegającym między innymi na przekształcaniu fabrycznych przestrzeni w budynki mieszkalne. Szokować mogą nowoczesne rzeźby kontrastujące ze wspaniałymi zabytkami, a zadziwiać niezwykła historia skupiająca się wokół twórczości zacnych kompozytorów takich jak Haydn, Mozart czy Beethoven oraz panowania rodu Habsburgów.

Wiedeń położony jest nad Dunajem w północno-wschodniej części Austrii, tworząc jednocześnie osobny kraj związkowy otoczony łańcuchami Alp i Karpat. Jak przystało na stolicę potężnego państwa jest też centrum administracyjnym, przemysłowym, handlowo-usługowym, akademickim, kulturalnym i co istotne turystycznym o wysokiej randze międzynarodowej.

Liczącą się w Europie stolicę ukształtowały dolina Dunaju, bursztynowy szlak oraz rzymska Vindobona powstała w I r. p.n.e., istniejąca niegdyś na miejscu obecnej starówki. Główny rozwój miasta przypada na okres rządów rodu Babenbergów, kiedy wzdłuż Dunaju powstało wiele najwspanialszych austriackich opactw, zamków i klasztorów. Po wygaśnięciu męskiej linii tego rodu i licznych walkach o atrakcyjne ziemie, historia Austrii i Wiednia została nierozerwalnie związana z losami dynastii Habsburgów, rządzącej aż do XX wieku. Pod koniec średniowiecza działało tam mnóstwo zakonów budujących klasztory i kościoły w stylu gotyckim i to właśnie im stolica zawdzięcza kunsztowną architekturę i niezwykłe zabytki zachwycające turystów z całego świata. Wielki rozwój budowlany nie miałby miejsca, gdyby nie słynna odsiecz wiedeńska – najbardziej znana interwencja polskiego króla Jana III Sobieskiego, która ocaliła w 1683 r. Wiedeń przed tureckim oblężeniem. Liczne rody szlacheckie zaczęły zmieniać oblicze miasta, księciu Eugeniuszowi metropolia zawdzięcza kojarzący się z barokową architekturą czasów Belweder, a architektoniczny klimat Wiednia przetrwał do czasów dzisiejszych. Na trudny okres panowania trafił cesarz Franciszek I, kiedy zaczęła się burzliwa era napoleońska. Łatwej przeprawy nie miał też Franciszek Józef I sprawujący władzę za czasów monarchii austro-węgierskiej. Niemały wpływ na jego decyzje miała żona Sisi, czyli Elżbieta Bawarska słynąca z niebywałej urody. Niezbyt szczęśliwe życie uczyniło z cesarzowej bohaterkę masowych legend, a kandyzowane fiołki, które uwielbiała, stały się niemalże symbolem Wiednia. Stolica imperium Habsburgów stała się wielkim kotłem narodowościowym wraz z rozwojem przemysłu na początku XX wieku i napływem ludności do miasta. Lawina wydarzeń po śmierci arcyksięcia Franciszka Ferdynanda i jego żony doprowadziły do wybuchu I wojny światowej, po zakończeniu której na jakiś czas zatrzymała się era świetności Austrii i Wiednia. Okres panowania Republiki Niemiecko-Austriackiej i polityki ówczesnego państwa miały silny wpływ na losy Wiednia i granic austriackich czego konsekwencją było wymazanie nazwy Austria zastąpionej przez Marchię Wschodnią. Dopiero po II wojnie światowej historia Austrii i Wiednia zaczęła się prostować. Przełomowym rokiem okazał się 1955, kiedy wojska alianckie opuściły okupowane strefy, a Austria stała się krajem neutralnym. Wiedeń od zawsze był mieszaniną starego i nowego, postępu i rozwoju, bastionem duchowości, który przetrwał tureckie oblężenia, nazizm i czasy zimnej wojny stając się jednocześnie jedną z najpiękniejszych stolic w Europie.

Wizytówką Wiednia są kawiarnie nadające tonu codziennemu życiu, od których najlepiej zacząć zwiedzanie miasta. Dzięki tym wspaniałym miejscom można poczuć wyjątkowy klimat i zapoznać się z powszechnie obowiązującymi zwyczajami, rozbudzić organizm i zmienić nastawienie do życia. Po filiżance pysznej Pharisaer w którymś z Kaffehausów warto przespacerować się po Ringu – reprezentacyjnej alei otaczającej Stare Miasto, obudowanej imponującymi gmachami i okolonej rozległymi parkami. Jeden z najwspanialszych i fascynujących bulwarów w Europie, po którym spacer jest wyjątkową przyjemnością, to swoistego rodzaju dokumentacja pokazująca jak ścierała się monumentalna architektura cesarska z modernistyczną architekturą burżuazyjną – zachwycają między innymi takie gmachy jak Urania czy Regierungsgebaude. Przechadzkę po okolicy uświetni obecność w wykwintnym Stadtpark – terenach zielonych ukształtowanych na wzór angielskich parków krajobrazowych; wśród zawiłych alejek i bujnej roślinności można trafić na pomniki wybitnych wiedeńczyków, z tym najsłynniejszym upamiętniającym Johanna Straussa młodszego. Po starannie utrzymanych ogrodach pałacu cesarskiego można chodzić godzinami podziwiając chociażby pomnik Mozarta, za którym ponad zieleń ogrodów wyrasta skrzydło Nowego Zamku. Mijając tłumy turystów można dotrzeć na wspaniały plac Marii Teresy z  monumentalnymi gmachami mieszczącymi kolekcje muzealne zaliczane do najwspanialszych w Europie. Miłośnicy historii powinni zajrzeć do Muzeum Historii Sztuki z obszerną kolekcją habsburskich eksponatów gromadzonych przez stulecia. Ciekawe pamiątki historyczne można także podziwiać w Muzeum Historii Naturalnej. Spacerując po Volksgarten nie da się przejść obojętnie obok Parlamentu nawiązującego swoją architekturą do antycznych świątyń czy pominąć Ratusza z pięknym parkiem okalającym strzelisty gmach. Nieopodal wznosi się majestatyczny, pięknie odnowiony Teatr Dworski – Burgtheater; w tej części miasta swoją monumentalną architekturą zachwycają także Uniwersytet, neogotycki kościół Votivkirche efektownie prezentujący się nocą oraz imponujący gmach Giełdy – Borse, przy którym można spotkać wielu spacerowiczów.

Turyści, którzy dotrą do Hofburga – integralnej części Wiednia położonej w obrębie Ringu w południowo-zachodniej części śródmieścia – muszą zarezerwować sobie sporo czasu na zwiedzanie jednej z najpiękniejszych dzielnic Wiednia. Przez mieszaninę budowli z różnych epok przebiega trakt komunikacyjny z poruszającymi się po nim, charakterystycznymi dla Wiednia, dostojnymi dorożkami, którymi można udać się na niezwykle relaksującą i kształcącą wycieczkę po mieście. Pierwsze budynki wzniesiono w tym miejscu w XIII w., upiększano je przez kolejne stulecia, a teraz stanowią nie lada atrakcję turystyczną szczegółowo opisaną w dostępnych na miejscu broszurach. Hofburg to wiele okazałych budynków, dziedzińców, bram, kaplic i pomników, po których zwiedzeniu można w końcu podziwiać przepiękną fasadę Nowego Zamku z licznymi muzeami tematycznymi w środku, szczególnie polecanymi miłośnikom zabytkowych instrumentów, militariów i etnograficznych kolekcji z całego świata. Imponującą swymi rozmiarami i bogato zdobioną Bramą św. Michała można przedostać się do śródmieścia mijając jednocześnie wspaniałe budynki Zimowej Szkoły Jazdy i Hiszpańskiej Szkoły Jazdy, gdzie miłośnicy koni mogą podziwiać sekrety tresury. Wąską uliczką Reitschulgasse warto przejść na piękny Josefsplatz z konnym pomnikiem cesarza Józefa i Austriacką Biblioteką Narodową z bezcennymi kolekcjami kartograficznymi, teatralnymi i filmowymi. Spacerując po Hofburgu mija się wiele kościołów, pałaców i pomników, z których każdy ma ciekawą historię związaną z Wiedniem i warto pokusić się przynajmniej o sfotografowanie każdego miejsca.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Przerywnikiem w zwiedzaniu zabytkowego miasta może być spacer po Karntner Strasse – największej shopping-owej alei Wiednia – gwarnej przez cały dzień promenadzie, która jeszcze bardziej ożywa wieczorami gromadząc tłumy spacerowiczów i gapiów podziwiających występy kuglarzy, grajków, śpiewaków i wędrownych artystów. Można w tym miejscu oddać się szałowi zakupów lub smakować sznycla po wiedeńsku w którejś z wytwornych restauracji.

Motywy z „Czarodziejskiego fletu”, posągi i gobeliny zdobią wnętrza masywnej Staatsoper – opery wiedeńskiej, po której przechadzka może wywołać w rozmarzonych głowach magię chwil związaną z prestiżowymi balami i wspaniałymi spektaklami muzycznymi rozsławiającymi Wiedeń na całym świecie. W położonym nieopodal kościele Kapucynów ważnym punktem na turystycznej mapie stolicy jest krypta cesarska kryjąca szczątki prawie wszystkich Habsburgów. Centrum śródmieścia wyznacza obowiązkowy do odwiedzenia Stephansplatz z potężną gotycką katedrą św. Szczepana – symbolem miasta budzącym jednocześnie zachwyt i osłupienie zwiedzających. 

Wędrówka po Wiedniu nie powinna ominąć placu Minorytów z otaczającymi go barokowymi pałacami. Stamtąd już niedaleko do Ogrodów Ludowych – pięknego parku z uroczymi zakątkami służącymi odpoczynkowi. Głośną muzyką i wesołymi okrzykami radości przyciąga turystów wieczorami Prater – rozrywkowa dzielnica z licznymi atrakcjami, lunaparkami, wesołymi miasteczkami i terenami rekreacyjnymi dostarczającymi mocnych wrażeń.

Spacer po Karlsplatz daje możliwość podziwiania przepięknego kościoła św. Karola Boromeusza i niebywałej architektury. Na deser można zostawić sobie Belweder – najpiękniejszy kompleks pałacowo-ogrodowy sławiący Wiedeń na całym świecie oraz Schonbrunn – letnią carską rezydencję, na której zwiedzenie można spokojnie poświęcić cały dzień.

Kuchnia

Tradycyjna austriacka kuchnia jest wyjątkowo zróżnicowana i czerpie jednocześnie z wielu kulinarnych tradycji, gdyż wspaniałe przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Z różnych zakątków przywędrowały takie specjały jak: czeskie knedle ze śliwkami, węgierski gulasz z papryką, bałkańska ostra papryka duszona czy włoskie dania na bazie makaronu. Wiele kontrowersji związanych z pochodzeniem kręci się wokół znanego na całym świecie sznycla wiedeńskiego – Wienerschnitzel – panierowanego w bułce mięsa cielęcego. Pomysł prawdopodobnie pochodzi z czasów jednego z powstań włoskich, trafił do kucharzy z cesarskiego dworu w wielkiej tajemnicy i od tamtej pory panierka w bułce tartej na cielęcinie, wieprzowinie, kurczaku czy rybie uchodzi za dodatek typowo austriacki.

Austrią targały liczne wojny, w trakcie których nie było co jeść, a na stół cesarski trafiały smakołyki dające się „złapać”. Z tego okresu pochodzi smakowicie przyrządzany tyrolski orzeł z knedlikami, pieczona wiewiórka z sałatką czy jeż w kwaśnym sosie z kluseczkami.

Specjalności austriackiej kuchni, oferowane od Jeziora Bodeńskiego po Jezioro Nezyderskie, zachwycą z pewnością niejednego kosmopolitycznego turystę przybywającego w te strony. Fruhstuck – czyli śniadanie składa się przeważnie z kubka herbaty lub kawy i bułek, do tego masło, dżem i rodzaj jakiegoś pasztetu. Od standardu hotelu zależy ilość i wybór podawanych wędlin, serów, gotowanych jaj, musli i owoców. Lancz zwany Mittagessen uchodzi wśród Austriaków za główny posiłek i właśnie o tej porze serwowane są stałe zestawy, natomiast tzw. Tagesmenu przeznaczone jest na cały dzień. Popołudniowa pora, kiedy jest większy wybór dań to Abendessen, z kolei wieczory określane są mianem kolacji – Nachtmahl. O każdej porze można w razie głodu spałaszować kawał obfitego deseru w postaci austriackiego tortu czy ciasta zwanego Kuchen z solidną porcją bitej śmietany.

Dużą popularności wśród zabieganych Austriaków cieszą się stragany z kiełbaskami – Wurstelstande – serwujące popularne frankfurterki, smażone Bratwurst i Currywurst, mocno przyprawione kiełbasy Debreziner, a także kebaby i pizzę.

Austriackimi specjałami bez których nie można się obejść zwiedzając ten piękny kraj są gulasz grzybowy i duszona kapusta oraz pulardy i wieprzowina w każdej postaci. W rejonach naddunajskich najlepiej rozglądnąć się za świeżymi rybami. Najsmaczniejszy jest usmażony na maśle, przyprawiony sokiem z cytryny pstrąg a la meuniere.

Potrawy, na które warto zwrócić uwagę to:

Eierspeise – gęsta jajecznica podawana na małej patelence,

Eierschwammerl – sałatka z marynowanymi kurkami oraz jajkami na twardo,

Bauernschmaus – wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina i nacinane parówki z kiszoną kapustą z kminkiem i kluskami,

Rindsgulasch – ostry gulasz wołowy przejęty z kuchni węgierskiej,

Gefullte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany farszem z mięsa i jarzyn,

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Erdapfelgulasch – sałatka ziemniaczana z parówkami podawana na ciepło,

Heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków,

Tafelspitz – płaty soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawanej z sosami: chrzanowo-jabłkowym, tatarskim, pomidorowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami,

Gefullte Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną, polana sosem pomidorowym.

Podróżując po Austrii można natknąć się na liczne kawiarnie – Kaffeehauser. W terenach górskich są to Almhutten – małe, zadbane restauracje, zwane potocznie „almami”, a na obszarach uprawy winorośli Heurigen. W kawiarniach można poczytać prasę, porozmawiać z przyjaciółmi lub też zjeść smaczne śniadanie czy lekki posiłek. Od tych sympatycznych miejsc różnią się za to Konditorei – typowe cukiernie i ciastkarnie, w których pod ladami kryją się smakowite wyroby.

Kultura picia kawy nigdzie nie jest tak adorowana jak w Austrii. Kawiarnie są swoistymi świątyniami kawowymi, w których bardzo miło i przyjemnie można spędzić czas. Wizyty w Kaffehausach uświetniają aromatyczne kawy podawane na różne sposoby.

Stuben to tradycyjne gospody miejskie, których podstawą jest lokalna kuchnia z elegancko podawanym piwem i winem, gdzie przy stołach rozstawianych w cieniu drzew gromadzą się piwosze. Typowe lokale mające zakorzenienie w kulturze niemieckiej zwane są Biergarten i Bierhalle, natomiast do najpopularniejszych marek piwa należą salzburski Stiegl, Mullnerbrau i wysokokaloryczny Weizbier.

Większość dań podawana jest z określonymi napojami. W Arlbergu na przykład można po posiłku dostać mieszankę wódek, wina i odrobiny herbaty. Jeżeli ta porcja nie zwali kogoś z nóg, może z powodzeniem sięgnąć po przypominające włoską grappę mocne, klarowne sznapsy. Do obiadów podaje się także sok ze świeżo wyciśniętych winogron, chociaż nie wszyscy mogą na niego zasłużyć. Praca przy obrabianiu tego owocu w winnicach jest wyjątkowo ciężka, aczkolwiek rezultat w postaci młodego wina – Heurige oraz cierpkiego i częściowo sfermentowanego Sturm jest nad wyraz zachęcający do wysiłku. Nic się w przyrodzie nie marnuje, a w specjalnych winiarniach Heurigen można nawet skosztować winogronowego moszczu nazwanego Mostem. Wina najlepiej smakują w chłodnych piwnicach przesiąkniętych zapachem drewnianych beczek i fermentujących winogron, z romantycznym światłem świec, majaczącym pod kamiennymi sklepieniami.

Sympatycy mocniejszych trunków muszą koniecznie spróbować wódkę ziołową Enzian – znaną w całych Aplach, produkowaną z korzeni goryczki z dodatkiem ziół. W Austrii można spotkać także Rum Inlander – trunek o ciemno złocistym kolorze długo leżakujący w beczkach, który po dodatkowym zaprawieniu ciemnym syropem cukrowym uzyskuje kolor ciemnobrązowy.

Kuchnia wiedeńska ma swój niebywały klimat. Do wielowiekowej kulinarnej tradycji należą Beisl – tradycyjne knajpki, w których można zjeść i zabawić się w towarzystwie znajomych. Lokale tego typu porozrzucane są po całym centrum Wiednia i mają charakterystyczny wystrój w postaci boazerii, laminatu oraz plastiku.

Najsłynniejszym daniem jest sznycel wiedeński, ale turyści zajadają się także Tafelspitz – porcją gotowanej w rosole wołowiny z pieczonymi ziemniakami, zielonym sosem cebulowym, szpinakiem i chrzanem wymieszanym z jabłkiem. Doskonałą potrawą na zimne dni jest wyśmienity gulasz dorożkarski podawany z kiełbasą i smażonym jajkiem – Fiakergulasch. We wszystkich restauracjach w menu można znaleźć gotowaną wołowinę z warzywami, a na popołudniowy posiłek kucharze serwują apetyczną miskę rosołu z pływającymi w niej kluseczkami z kaszy manny, wątróbki lub drobno pociętego naleśnika. Znana jest także Gulasch-suppe – gęsta od papryki zupa gulaszowa. Podczas drugiego dania króluje soczysta pieczona wołowina z knedlikami i kiszoną kapustą albo podkreślająca wielkość Wiednia góra mięsa i kiełbasek – Bauernschmaus. Amatorzy podrobów będą zachwyceni wołowym sercem w sosie z warzyw korzennych, ziół i przypraw zwanym Beuschel. Syty obiad warto popić piwem lub ulubionym napojem Wiedeńczyków – G'spritzterem – winem wymieszanym pół na pół z wodą sodową. Smakosze deserów po takim posiłku będą się zachwycać strudlem z jabłkami – upieczoną na chrupko roladą z cieniutkiego ciasta nadzianego marmoladą z jabłek, wymieszaną z rodzynkami i cynamonem. Wielkim przysmakiem deserowym jest też tort Sachera – ciemne czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym. Turyści odwiedzający Wiedeń zajadają się również lokalnym, polewanym karmelem tortem Dobos Torte, okrągłą babką marmurkową Gugelhupf, makowcem Mohnkuchen czy też niezwykle kuszącym tortem z siekanymi orzechami i marmoladą Linzertorte. Spacerując po mieście warto także chwycić w rękę pochodzące z Czech drożdżowe knedle ze śliwkami, polane sklarowanym masłem i sosem waniliowym.

Obyczaje

Austriacy to specyficzny naród z ciekawym pochodzeniem narodowościowym. W bogatym historycznie kraju mieszkało wiele różnych grup etnicznych, których obecność na tych ziemiach wpłynęła na obyczaje i kulturę. Należeli do nich Germanie, Madziarzy i Żydzi, pojawiali się także przedstawiciele ludów romańskich, Słowianie i Romowie wzbogacający wielonarodowościową mozaikę.

Ważną kwestią ze względu na bogate dzieje jest poczucie odrębności w poszczególnych landach. Ludzie zamieszkujący różne regiony posługują się odmiennymi dialektami, szczególnie takie zjawisko występuje w regionach gór, które niejednokrotnie utrudniały kontakty między sąsiadami. Najsilniej swoją odrębność manifestują mieszkańcy Tyrolu, ale nie przeszkadza to w ich niezwykłej gościnności i pogodzie ducha.
Austria jest krajem niezwykle tolerancyjnym, w którym dominuje katolicyzm, niemniej do wspaniałych kościołów zaglądają najczęściej turyści podziwiający koncerty, z kolei na prowincji wiara jest w dużej mierze rytualna, a niedzielne spotkania mają głównie charakter towarzyski.

Fundamentem austriackiej kultury jest bez wątpienia obyczajowość dworska i ludowa. Z tej pierwszej wywodzi się nienaganny styl bycia, charakterystyczny dla Austriaków szyk i żelazne zasady postępowania, natomiast z tej drugiej proste zachowanie.

Bardzo często mieszkańcy miast zaczynają swój dzień od porannej kawy i gazety przesiadując ze znajomymi w kawiarniach. Zaglądając do jednej z nich można poczuć, że przypadkowo usiadło się na czyimś miejscu, bo każdy ma tam swój stolik, a kelnerzy bardzo często znają przychodzące na kawę osoby i często z nimi się przyjaźnią. Dzięki temu prasa i kawa tworzy niepowtarzalny klimat austriackich kawiarni, który najbardziej widoczny jest w stolicy kraju.

Na prowincji natomiast wykwintne kawiarnie zastępują przytulne gospody, w których można poplotkować przy piwie. Mieszkańcy gromadzą się najczęściej przy jednym stole zwanym Stammtisch, a zwyczaje te kultywują turyści przebywający w okolicy na wczasach. Przy takich biesiadnych stołach często można usłyszeć Hausmusik – śpiewanie przy tradycyjnych instrumentach, wśród których najbardziej rozpoznawalnym jest Knopfharmonika – odmiana akordeonu, skrzypce oraz kontrabas.

Bardzo często można spotkać Austriaków grających w Eisstockschiessen – coś pośredniego między curlingiem i kręglami na lodzie.

Z Austriakami przy wznoszeniu toastu lepiej nie stukać się szkłem, wystarczy po prostu popatrzyć szczerze w oczy, co jest wyrazem przyjaznych intencji. Po większych posiłkach poczęstunek sznapsem jest ze strony gospodarza formą podziękowania za wizytę. Przed posiłkami dobrze jest wnieść toast i życzyć sobie „smacznego” - Guten Appetit.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Mieszkańcy Austrii słyną ze swojej gościnności, która objawia się także w noszeniu tradycyjnych strojów. Kobiety ubierają się w tzw. Tracht lub okolicznościowe suknie Dirndl, natomiast mężczyźni w Lederhosen zwane potocznie „trzeszczącymi spodniami”.

Turyści przebywający na wczasach w Austrii bardzo często mogą uczestniczyć w niezwykłych, karnawałowych balach, które zostały zapoczątkowane już w XVIII w. i do dziś cieszą się dużą popularnością.

W Austrii ciekawe są niektóre święta, których obrzędy można podziwiać na ulicach turystycznych miejscowości. Za typowe zwyczaje adwentowe uchodzą jasełka rozpoczynające się pod koniec grudnia w okresie nocnych marszów czarownic i przebierańców zwanych Scheller, Wamplerer czy Scheman. Na Wielkanoc szuka się koszyczków wypełnionych słodyczami i malowanymi jajkami. Dużą popularnością wśród turystów cieszą się Kalvarienbergmarkt – duże jarmarki wielkanocne, na których można znaleźć wiele interesujących pamiątek. W okresie Adwentu do domów zagląda diabeł z rózgą zwany krampusem, a więc po ulicach biegają przebierańcy z ogromnymi rogami i rózgami. Świąteczne prezenty, smakołyki można kupić na zapożyczonych od Niemców jarmarkach, towarzyszy im sympatyczna atmosfera zabawy, zapach grzanego wina i przyrządzanych na ruszcie kiełbasek.

Zwyczajowo powinno się zostawić 10-15% napiwku za dobrą obsługę. W hotelach i restauracjach jest to wliczone w obsługę, ale tragarze i pokojówki oczekują wynagrodzenia. 10% napiwku należy także zostawić taksówkarzom, przewodnikom szatniarzom i fryzjerom. Przyjęło się też, że dobrą formą wręczania napiwku jest zaokrąglenie kwoty do zapłaty.

Austriacy nie są szczególnie wyczuleni na ubiór turystów, niemniej idąc do opery czy teatru lepiej  włożyć na siebie coś odpowiedniego. W dobrym guście jest też założyć marynarkę idąc do lepszej restauracji.

Austriacy według swoich żelaznych zasad witają się raczej w formalny sposób poprzez sztywny uścisk dłoni i pozdrowienie Gruss Gott (szczęść Boże) lub Gruss Dich (bądź pozdrowiony). W trakcie pożegnania wymieniają podobny uścisk i mówią Auf Wiedersehen (do widzenia). W dobrym tonie jest też otwieranie kobietom drzwi.

Oficjalnym językiem Austrii jest niemiecki, niemniej austriackie naleciałości wprawiają w osłupienie także Niemców. W Wiedniu taki dialekt pełen zapożyczeń z jidysz i z narodów będących pod wpływami dawnej monarchii nazywa się Wienerisch – można go usłyszeć od kelnerów, taksówkarzy i ulicznych sprzedawców kiełbasek.

Wycieczki Fakultatywne

Bratysława – stolica Słowacji oddzielona od Wiednia zaledwie godziną drogi jest miastem wartym odwiedzenia podczas jednodniowego wypadu. Historia osadnictwa sięga II w., w miejscu tym przebiegała granica Imperium Rzymskiego wyznaczona silnie ufortyfikowaną linią. W wieku IX powstało na tych ziemiach Państwo Wielkomorawskie, chociaż po licznych wojnach Słowacja dzieliła losy Królestwa Węgier i na rządy Marii Teresy przypada największy rozkwit miasta. Oficjalnej nazwy Bratislava zaczęto używać w 1919 r., dopiero po II wojnie światowej miasto stało się częścią komunistycznej Czechosłowacji, a państwowe flagi niepodległej Republiki Słowackiej przeniesiono do niej w 1993 r. Najbardziej znanym miejscem do którego zmierzają turyści jest XV-wieczny zamek Hrad wybudowany przez Zygmunta Luksemburczyka, położony malowniczo na wysokiej skarpie, z której rozpościera się niezapomniany widok na Dunaj oraz starówkę z katedrą św. Marcina, w której okolice warto się pofatygować. Piękno Starego Miasta objawia się plątaniną malowniczych uliczek z najsłynniejszą ulicą Michalską rozpoczynającą się wieżą o tej samej nazwie. Kulminacyjnym punktem na spacerowej trasie jest rynek z XVI-wieczną fontanną i starym ratuszem pod którym warto zrobić pamiątkowe zdjęcia; na wewnętrznym dziedzińcu można odpocząć od turystów i upalnego słońca. Miłośnicy wina powinni zajrzeć do Muzeum Winiarstwa lub zasiąść w którymś z przytulnych ogródków przy Frantiskanskim namestie w celu skosztowania ulubionych trunków z jednoczesnym podziwianiem okolicznych pomników i posągów. Najpiękniejszy budynek barokowy w Bratysławie to pałac Mirbachov, po którego zobaczeniu warto ochłodzić się w przyjemnym cieniu drzew na Hviezdoslavovo namestie, gdzie znajduje się kilka ciekawych fontann i pomników. Z restauracji na Nowym Moście na Dunaju popijając Złotego Bażanta i zajadając się oravskimi korbacikami można podziwiać wspaniały widok na miasto lub przedostać się dalej do dzielnicy Pestrzalka, żeby poznać codzienne życie mieszkańców stolicy. Na prawym brzegu Dunaju znajduje się Sad Janka Krala z zadziwiającym ośmioramiennym układem drzew –  można tam spędzić niezapomniane chwile przywołując w myślach poezję tego słowackiego twórcy.

Najczęściej Zadawane Pytania

Kiedy najlepiej lecieć do Wiednia?
Do Wiednia najlepiej wybrać się w miesiącach sprzyjających zwiedzaniu dużych miast, kiedy nie ma wielkich upałów, czyli od kwietnia do czerwca i od września do listopada.

Planując urlop warto pamiętać o ciekawych wydarzeniach i imprezach takich jak sezon balowy rozpoczynający się noworocznym Balem Cesarskim, a kończący Balem w Oparze z udziałem VIP-ów (styczeń, luty), Wiedeńskim Tygodniu Festiwalowym (maj i czerwiec), Nocy Muzycznej (czerwiec), Festiwalu Filmowym (lipiec i sierpień) czy Festiwalu Wiedeńskiej Piosenki (październik).

Jaka waluta obowiązuje w Austrii i jakie są orientacyjne ceny?
W Austrii obowiązuje wspólna dla całej Unii Europejskiej waluta – Euro. Konsekwencją tego są nieco wyższe ceny niż w Polsce, zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki w restauracjach i ceny związane z infrastrukturą narciarską i turystyczną.

Gdzie i jakie pamiątki kupić w Wiedniu?
W miejscowościach turystycznych jest wiele sklepików, które przyciągają turystów swoimi pamiątkami. W Sankt Polten i okolicach warto poszukać strojów ludowych (np.: górski kapelusik Wanderhut) oraz tradycyjnie wyrabianych lasek. Popularnością cieszy się ta droższa i tańsza biżuteria Swarovskiego oraz ceramika, warto rozglądnąć się za ręcznie malowanymi figurkami i fajansowymi talerzami. Smakowitą pamiątką są austriackie wyroby cukiernicze, np.: czekoladowe kulki Mozartkugeln, niezwykle wymyślne dzwonki, którymi Austriacy dekorują bydło, a także wyroby hafciarskie. Turyści chętnie kupują podobające się dzieciom szklane kule z wirującymi w środku płatkami śniegu. Cenną pamiątką może być także oryginalnie zalakowane, sprzedawane w firmowych butelkach wino czy dobre piwo pochodzące z lokalnych browarów. Warto zaopatrzyć się także w napój z ziół alpejskich „almdudler”, Jagertee – czyli tzw. herbatę myśliwską będącą aromatycznym trunkiem na bazie rumu oraz wyciągu z czarnej herbaty, ziół i przypraw korzennych, idealnie nadająca się do picia w zimowe wieczory. Cenną pamiątką może okazać się także Williamsbirne – aromatyczna wódka o delikatnym i przyjemnym aromacie produkowana z gruszek.

W Wiedniu najlepsze miejsca do zrobienia zakupów to Karntner Strasse – promenada pełna najznamienitszych sklepów, ulica luksusowych butików –  Graben – nazywana galerią Wiednia czy Kohlmarkt – elegancka ulica starówki słynąca z pięknie zaprojektowanych, drogich sklepów. W całym mieście i śródmieściu można bez trudu oglądać meble i przedmioty inspirowane projektami Adolfa Loosa, długi ciąg ciekawych sklepów jest też na Mariahilferstrasse, a przedmioty codziennego użytku z pewnością można nabyć na miejskim targowisku Naschmarkt.

Jaki czas obowiązuje w Austrii?
W Austrii obowiązuje taki sam czas jak u nas.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Jak poruszać się po Wiedniu?
Władze miejskie w Wiedniu wprowadziły pewne udogodnienie w postaci Vienkarte – weekendowego biletu uprawniającego do przemieszczania się wszystkimi liniami komunikacji miejskiej przez 3 doby oraz do zniżki w zwiedzaniu wielu atrakcji. W wielu punktach miasta działają wypożyczalnie rowerów, dogodnym środkiem transportu są tramwaje, autobusy, metro, taksówki oraz płatne autobusy wycieczkowe.
Komunikacja publiczna w Austrii jest świetnie rozwinięta. Sieć kolejowa jest bezpośrednio połączona z siecią kolei europejskich, cena przejazdu pociągiem regionalnym i pospiesznym jest jednakowa. Komunikacja autokarowa jest również na świetnym poziomie i łączy Austrię z zagranicą. Drogi są dobrze i czytelnie oznakowane, tak samo jak informacje o turystycznych atrakcjach.

Kierowcy samochodów osobowych zobowiązani są do posiadania kamizelki odblaskowej, trójkąta ostrzegawczego oraz zapinania pasów (dotyczy to również pasażerów). Ze względu na górski charakter kraju samochody poruszające się po górskich drogach powinny od listopada do kwietnia być wyposażone w opony zimowe.

Międzynarodowe prawo jazdy w Austrii nie jest obowiązkowe, na autostradach obowiązują winiety, zielona karta nie jest obowiązkowa, ale zalecana.

Jakie są ograniczenia celne w Austrii?
Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić do 200 szt. papierosów, 400 szt. cygaretek, 200 szt. cygar, 1 kg. Tytoniu, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.

Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia w Austrii?
W nagłych przypadkach turyści z Polski objęci są w Austrii bezpłatną podstawową opieką medyczną. Opłaca się jednak wykupić polisę ubezpieczenia podróżnego, która w razie potrzeby umożliwi pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Przed wyjazdem za granicę dobrze jest jednak w oddziale wojewódzkiego NFZ złożyć wniosek o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest dowodem posiadania takiego ubezpieczenia.

Ze względu na inną florę bakteryjną należy starannie wybierać restauracje lub jadać w hotelach i przestrzegać podstawowych zasad higieny. Turyści powinni pić wyłącznie wodę butelkowaną, ewentualnie gotowaną co najmniej 10 min. Szczepienia ochronne nie są wymagane i nie ma zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych, niemniej przed wyjazdem warto sprawdzić czy szczepienia nie są zalecane sezonowo.

Ważne informacje MSZ

Dokumentem uprawniającym do wjazdu i wyjazdu z Austrii tak jak i innych krajów Unii Europejskiej jest dowód osobisty lub paszport. Na terenie Austrii bez wizy można przebywać 90 dni, a okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas pobytu.

Szczegółowe i aktualne informacje można znaleźć na stronie MSZ: www.msz.gov.pl lub na stronie ambasady polskiej w Wiedniu: www.wien.polemb.net

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Austrii

Austria, Wiedeń, Hietzinger Hauptstrasse 42 c, 1130
Tel.: +43 1 87015100 Tel. dyżurny: +43 69918070220
wieden.amb.sekretariat@msz.gov.pl
www.wien.polemb.net

Stałe Przedstawicielstwo Rzeczypospolitej Polskiej przy Biurze Narodów Zjednoczonych i Organizacjach Międzynarodowych w Wiedniu

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Austria, Wiedeń, Hietzinger Hauptstrasse 42 C, 1130 Wien
Tel.: +43 1 870 15 816 Tel. dyżurny: +43 1 870 15 220 Faks: +43 1 870 15 331
wieden.onz.obwe.sekretariat@msz.gov.pl
www.wiedenun.polemb.net

Stałe Przedstawicielstwo Rzeczypospolitej Polskiej przy Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie w Wiedniu

Austria, Wiedeń, Hietzinger Hauptstrasse 42 C, 1130
Tel.: +43 1 870 15 804 Tel. dyżurny: +43 699 180 70 220 Faks: +43 1 870 15 331
wieden.onz.obwe.sekretariat@msz.gov.pl
www.wieden.osce.polemb.net

Instytut Polski w Wiedniu

Austria, Wiedeń, Am Gestade 7, 1010
Tel.: 00 43 1 533 89 61 Faks: 00 43 1 532 45 91
sekretariat@polnisches-institut.at
www.polnisches-institut.at

Ziemia Salzburska

Austria: Dolna Austria , Górna Austria , Karyntia , Styria , Tyrol , Wiedeń , Ziemia Salzburska

Wybierz region Dolna Austria , Górna Austria , Karyntia , Styria , Tyrol , Wiedeń , Ziemia Salzburska