Kraj Włochy

Stolica: Rzym
Powierzchnia: 301 230 km²
Ludność: 60 418,7 tys
Waluta: euro (EUR), 1 EUR = 100 centów
Napięcie: 220 V
Język: włoski
Wiza: wiza nie jest wymagana

Abruzja

Apulia

Bazylikata

Dolina Aosty

Emilia - Romania

Florencja

Gargano

Jezioro Comer

Jezioro Garda

Jezioro Iseo

Kalabria

Kampania

Lazio

Lombardia

Marche

Mediolan

Moliza

Neapol

Palermo

Piemont

Południowy Tyrol

Riwiera Adriatycka

Rzym

Sardynia

Sycylia

Toskania

Trentino

Umbria

Veneto

„Narciarski Eden” z luksusowymi kurortami i wyborną kuchnią.

Informacje ogólne

Mogłoby się wydawać, że przepiękna Wenecja odbiera turystów Veneto, ale nie jest to do końca prawdą. Wybierając się na podbój tego regionu można się przekonać, że jest on niezwykle urokliwy i posiada wiele atutów, których brak innym miejscom we Włoszech. Na terenie Veneto leżą dwa miasta, w których mieszkali szekspirowscy bohaterowie, a liczne i wspaniałe budowle w przepięknych miastach stworzyli najwięksi architekci włoskiego renesansu. Jest zatem wiele atrakcji do zobaczenia, tym bardziej że w bliskim sąsiedztwie położone są przepiękne światowe metropolie takie jak Mediolan czy Wenecja. Turyści przybywający do Veneto na narty i letni wypoczynek z pewnością znajdą czas na podziwianie wspaniałej okolicy z licznymi zabytkami i atrakcjami turystycznymi.

Na regionie leżącym w północnej części Włoch największe piętno zarówno w architekturze jak i kulturze odcisnęło panowanie weneckie. Każde większe miasto Veneto ma odrębną historię, na przykład cechy czyniące Weronę miastem atrakcyjnym wykształciły się na długo przed stworzeniem przez Wenecję silnego imperium, natomiast w stolicy regionu Padwie, w której uniwersytet działał już od XIII w. cywilizacja renesansu zaznaczyła się inaczej niż w Wenecji. Charakter architektoniczny Vicenzy świadczy także o jej odrębności, a Treviso stało się ważnym ośrodkiem przemysłowym rywalizującym z pozostałymi miastami na północy kraju. Najbardziej dochodowe gospodarstwa rolne i winnice znajdują się na żyznych równinach położonych nad rzeką Pad, a nowoczesne zakłady przemysłowe wokół głównych miast konkurują z bardziej znanymi okolicami Mediolanu, przez co region jest niezwykle bogaty i liczący się w Europie, dbający jednocześnie o infrastrukturę turystyczną.

Nieco inaczej prezentuje się historia północno-wschodniej części regionu, której górzysta północ jest etnicznie i językowo alpejska. Udine uchodzi za miasto weneckie, adriatyckie laguny Grado łączą się z historią bizantyjsko-wenecką, a Akwileja ma korzenie rzymskie i chrześcijańskie. Najważniejszym miastem tej części Włoch jest Triest stworzony po części przez dynastię Habsburgów i kapitał austriacki, który jako miasto portowe, związane ściśle z wybrzeżem bardziej przypomina słoweńską Lublanę niż miasta włoskie. Tereny te od zawsze leżały na granicy świata śródziemnomorskiego i Europy Środkowej, przez co są tak różne kulturowo. Podbijali je na przestrzeni wieków Rzymianie, Hunowie, Goci, Longobardowie, w rejony te zapędzili się także Kozacy. Schedę po ważnych rządach Republiki Weneckiej przejął na pewien okres Napoleon, a po nim prawo do Veneto rościli sobie Habsburgowie. Sytuacja terytorialna wyjaśniła się dopiero w 1970 r., kiedy zażegnano konflikt Włoch z Jugosławią, choć ludność zamieszkująca Friuli – tereny historyczno-geograficzne mówi własnym językiem i ma silne poczucie własnej tożsamości.

Ze słodkiego zdroju filozofii jakim jest Padwa – stolica regionu – czerpali już Anglicy epoki renesansu przyjeżdżający do tej niezwykłej kolebki sztuk pięknych, w której wykładali Dante i Galileusz, a pierwsza kobieta w historii otrzymała stopień doktora. Od 45 r. p.n.e. Padwa spokojnie rozkwitała jako miasto rzymskie aż do najazdów licznych plemion barbarzyńskich i Longobardów. Dopiero powstanie uniwersytetu w 1221 r. sprawiło, że miasto stało się kolebką kultury i filozofii, której teorie szlifowali Dante, Giotto czy Petrarka. Choć miasto utraciło niepodległość na rzecz Wenecji dalej było ważnym ośrodkiem artystycznym i intelektualnym. Historyczne losy związały Padwę z Napoleonem i Habsburgami, ale ostatecznie miast wróciło do Włoch w 1866 r. i dalej utrzymuje swoją rangę na wysokim poziomie. Zwiedzanie miasta warto zacząć od nabycia PadovaCard uprawniającej do zwiedzania większości zabytków i korzystania z bezpłatnych przejazdów komunikacją, parkowania i wypożyczania rowerów, dzięki którym metropolię można zwiedzić w niezwykle atrakcyjny sposób. Zwiedzanie Padwy nie może się obejść bez zobaczenie jednego z kluczowych dzieł w europejskiej sztuki, czyli fresków Giotta w Capella degli Scrovegni powodujące w turystach nadprzyrodzony odbiór. Z kaplicą sąsiaduje ciekawy kompleks muzealny z ciekawymi kolekcjami sztuki oraz polskim akcentem w postaci licznych pamiątek ufundowanych między innymi przez Jana Zamoyskiego. Wspaniałe kreacje i wykwintne kapelusze na głowach eleganckich kobiet można podziwiać smakując wyśmienitej kawy w Caffe Pedrocchi skupiającej w swych wnętrzach elitę intelektualną miasta, a wspaniałe pamiątki kryją się w licznych kramach na placach Piazza delle Frutta i Piazza delle Erbe, na których organizowane są targowiska. Przy placach znajdują się także liczne bary, nocne kluby grają muzykę do rana, a wspaniała zabawa przyciąga nie tylko mieszkańców Padwy i studiującej w niej młodzieży, ale także spragnionych zabawy turystów. O randze intelektualnej i kulturalnej miasta świadczy niewątpliwie Uniwersytet z główną siedzibą na Palazzo del Bo, gdzie studiował m.in. Kopernik i Jan Kochanowski. Zacne gmachy można zwiedzać tylko z przewodnikiem, ale warto wybrać się w tę naukową podróż przenoszącą turystów w świat filozofii i życia akademickiego. Nie ma lepszego miejsca na spróbowanie lokalnej kuchni niż Prato della Valle – największy plac miejski we Włoszech – miejsce spacerowe nabierające wieczorami klimatycznego kolorytu, przy którym ulokowane są wspaniałe ogródki z pięknym, przestrzennym widokiem smakołykami kryjącymi się w zadymionych kuchniach. Z wspaniały placem sąsiaduje wiele wspaniałych i ciekawych zabytków, których zwieńczeniem może być relaksujący odpoczynek w najstarszym ogrodzie botanicznym Europy – Orto Botanico kryjącym w swoim wnętrzu palmę zasadzoną w 1585 r., którą zachwycał się sam Goethe, a po nim tysiące turystów odwiedzających to przepiękne, zadumane miasto.

Najważniejsze tereny narciarsko-snowboardowe:

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Arabba – świetna stacja narciarska położona na granicy regionów Trentino i Veneto między malowniczymi przełęczami Falzarego, Campolongo i Pordoi. Ośrodek należy do wspaniałego kompleksu Dolomiti Superski na którym obowiązuje wspólny skipass i panują idealne warunki do jazdy na nartach i snowboardzie potęgowane dodatkowo przez zachwycające widoki. Wyciągami można dotrzeć m.in. na Passo Pardoi, sławną Sella Ronda czy do terenu narciarskiego Canzei. Narciarze zjazdowi mają do dyspozycji kilkadziesiąt  km tras o różnym stopniu trudności obsługiwanych prze najnowocześniejsze wyciągi prowadzące także na masyw „Królowej Dolomitów” - szczytu Marmolada, na którym można jeździć przez cały rok, a przepiękne widoki rozpościerające się we wszystkich kierunkach trzeba po prostu zobaczyć. W górskich schroniskach dominuje regionalna kuchnia, kurort nie należy do głośnych miejsc, więc raczej przyjeżdżają do niego turyści poszukujący spokoju. Pozostałe atrakcje, z których warto skorzystać w ramach odpoczynku od nart to skutery śnieżne, wyprawy na rakietach śnieżnych czy loty paralotnią i wiele innych. W okolicy warto też zwiedzić położone najwyżej w Europie muzeum I wojny światowej.

Lodowiec Marmolada – najważniejszy obszar w Dolomitach, który gościł już pierwszych turystów w XIX w. nie bez powodu nazywany „Królową Dolomitów” jest celem wypraw wielu miłośników białego szaleństwa. Na lodowcu można jeździć przez cały rok, dogodne połączenia z terenami narciarskimi Arabby i Sella Ronda zapewnia system nowoczesnych wyciągów i bezpłatne skibusy, natomiast sama Marmolada zapewnia niebywałe widoki zachwycające zaprawionych narciarzy przyjeżdżających na ten najwyższy szczyt południowo-wschodnich Alp. Narciarze mogą szusować po kilkudziesięciu kilometrach tras o różnym stopniu trudności, na które dowiozą ich nowoczesne wyciągi oraz kolejka linowa Malga Ciapela. Narciarze biegowi mają dla siebie piękne trasy o długości 20 km, natomiast snowboardziści mogą polecieć helikopterem na Marmoladę i zjechać z niej po wyznaczonych trasach lub wyszaleć się wspaniałych trasach do freeridingu. W typowych alpejskich restauracjach można napić się wybornej grappy i spróbować lokalnych przysmaków, mocnych wrażeń dostarczają przejazdy skuterami śnieżnymi, saniami i wyprawy na wspinaczki po lodzie. Najważniejsze kurorty zapewniające wspaniały wypoczynek na wysokim poziomie znajdują się w Rocca Pietore, Sottoguda, Malga Ciapela oraz w położonych niedaleko miejscowościach Arabba, Corvary, Cortina d`Ampezzo i Canazei.

Ski Arena Civetta – słynne tereny narciarskie regionu Veneto położone pomiędzy Marmoladą a Cortina d'Ampezz należą do często odwiedzanych przez narciarsko-snowboardowych zapaleńców wypoczywających w głównych kurortach: Alleghe, Selva di Cadore, Zoldo i Palafavera. Civetta ku uciesze narciarzy należy także do terenu narciarskiego Dolomiti Superski, z którego można korzystać dzięki wspólnemu skipassowi oraz dogodnemu połączeniu bezpłatnymi busami między Alleghe i stacją Malga Ciapela pod Marmoladą. W pięknej, górskiej scenerii miłośnicy nart mogą szusować po długich i wspaniałych nartostrad z gęstą siecią nowoczesnych wyciągów, specjalnie wytyczone trasy mają do pokonania narciarze biegowi, a na dobrze oświetlonych snowparkach mogą wyszaleć się miłośnicy dwóch desek. Jeżeli ktoś nie przepada za szybką jazdą na nartach może wybrać się na niezwykły marsz z pochodniami po wąwozie Sottoguda. W każdym kurorcie można znaleźć rozmaite puby i bary dostarczające wieczornych rozrywek, z kolei rano najlepiej wybrać się na wspaniałe szlaki przeznaczone do turystyki pieszej. Atrakcją przyciągającą miłośników sportów zimowych są organizowane w Alleghe I ligowe rozgrywki w hokeju na lodzie oraz możliwość oglądania łyżwiarstwa figurowego na mistrzowskim poziomie.

Cortina d'Ampezzo – określenie „Narciarski Eden” mówi samo za siebie i ma uzasadnienie w popularności niezwykle popularnego kurortu narciarskiego. Zimowe Igrzyska Olimpijskie odbywały się tu już przed II wojną światową, a na 6 oddzielnych terenach każdy miłośnik białego szaleństwa znajdzie coś dla siebie. Można szusować po świetnie przygotowanych nartostradach o łącznej długości ponad stu kilometrów z precyzyjnie dopracowanym systemem wyciągów i gondoli. Miejscowość ma typowo włoski charakter, a piękne krajobrazy, strome stoki, dobra zabawa i regionalna kuchnia to propozycje nie do odrzucenia dla turystów zastanawiających się nad wyborem dogodnego miejsca wypoczynkowego, w którym liczy się przede wszystkim prestiż, luksus i bogate życie nocne. Narciarze biegowi mają do dyspozycji liczne trasy o długości kilkudziesięciu kilometrów, snowboardziści mogą szaleć po doskonale przygotowanych stokach i snowparkach. Wykwintne restauracje, głośne dyskoteki i gwarne puby w centrum Cortiny to normalność, a jeżeli ktoś nie przepada za taką formą spędzania czasu z powodzeniem może wybrać się do kina czy teatru. Luksusowe hotele na najwyższym poziomie dbają o wypoczynek swoich gości udostępniając liczne baseny i fitness cluby. Sporo atrakcji czeka też na miłośników mocnych wrażeń, warto spróbować swoich sił w śnieżnym raftingu, czyli zjeździe na dmuchanym pontonie po zeskoku skoczni narciarskiej, wspinaczce po zamarzniętych wodospadach czy szaleńczej jeździe po torze bobslejowym.

Kuchnia

Świętowanie życia to we Włoszech nic innego jak spożywanie posiłków i picie zacnych trunków. O włoskiej kuchni mówi się, że jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, stąd jej wielka popularność w wielu krajach, gdzie lokale z włoskim jedzeniem można spotkać praktycznie na każdym rogu ulicy, a włoskie nazwy własne nie są już tak obce i na dobre zadomowiły się w powszechnym słownictwie. Spaghetti, pizza, ravioli czy lasagna to potrawy, które na stałe zagościły też na stole niejednego domu. Nie tylko takie menu jest domeną wyśmienitej kuchni, w której dominują świeże owoce, zioła, ryby i jarzyny stosowane od wieków przez włoskich kucharzy należące do zdrowej diety, której nie zaszkodzi nawet mały dodatek oliwy.

Kuchnia włoska to również wpływy innych kuchni pozostawiające swój ślad dzięki bogatej historii, wyraźnie dominują wpływy francuskie, austriackie czy greckie, chociaż wielu Włochów uważa, że właśnie domowe jedzenie jest tym najbardziej wartościowym.

Włosi mają silnie zakorzenione tradycje kulinarne, przez co spożywanie posiłków jest prawdziwym, często bardzo długim, ale jakże smakowitym rytuałem. Obowiązkowe śniadanie prima calzione nie może obejść się bez cappuccino oraz brioche lub cornetto – miękkiej bułki francuskiej nadziewanej dżemem, kremem czy czekoladą, taki posiłek można spokojnie skonsumować stojąc przy barowej ladzie. Jeżeli ktoś zgłodnieje od razu sięga po panini – wielkie kanapki składające się z bagietki przełożonej kiełbasą, serem i różnorodnymi dodatkami, w zależności od gustu. Bary z takimi kanapkami zwane paninoteca to standardowy obrazek większych miast, zamawia się zwykle tramezzini – gotowe kanapki z białego chleba z różnymi dodatkami lub gorące toste z serem lub szynką i pomidorem. Przed południem najlepiej zamówić coś na wynos w barze tavola calda, wszędzie można też kupić pojedyncze kawałki pizzy. Zapiekanki focacce obłożone serem lub pomidorem ze szpinakiem, wątróbką lub mięsem spotykane są na targach, tak samo jak popularne suppli – zapiekane kule ryżu wypełnione farszem mięsnym.

Obiad – pranzo – zazwyczaj zaczyna się od antipasto – przystawki (mogą nią być surowa szynka prosciutto, gotowana cotto lub wędzona crudo z serem mozzarella) po której następuje kulinarna celebracja zupy, risotto lub dania z makaronem zwanych ogólnie il primo, następnie ryba lub mięso, ser, świeże owoce, czyli il secondo i na koniec kawa. Pochłonięcie wszystkich dań zalecane jest wyłącznie turystom z nadmiernym apetytem.

Contorni – sałatki lub warzywa można zamawiać i spożywać osobno, w każdej restauracji można dostać też makaron z sosem pomidorowym – pomodoro lub mięsnym – al ragu, różne pasty, spaghetti z sosem bolońskim lub napoli, risotto czy też tortelini – pierożki z nadzieniem mięsnym lub serowym.

Przebywając na wczasach we Włoszech nie wypada przejść obojętnie obok lodów włoskich – gelato – cieszących się popularnością nie tylko w tym kraju. Lody w wafelku – un cono – można kupić dosłownie wszędzie, a najlepsze gelaterie przyciągają tłumy smakoszy tego cudownego i orzeźwiającego daru niebios. Raj dla podniebienia najlepiej testować w lodziarniach wyrabiających lody na miejscu, zwanych Produzione Propria.

Niezwykle smaczne są chleby wyrabiane w małych piekarniach, Włosi sceptycznie podchodzą do masowych wyrobów artykułów spożywczych, dlatego ich kuchnia ma tak wysublimowany smak, niemniej sery takie jak Bel Paese, Gorgonzola czy Taleggio produkowane są już przez większych producentów.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Cokolwiek nie mówić o pizzy we Włoszech, skąd się wywodzi, smakuje wyjątkowo, inaczej niż w innych krajach szczycących się jej podawaniem. Pieczona w piecach opalanych drewnem – forno a legna – podawana jest w sposób tradycyjny, na cienkim cieście bez zbędnych udziwnień, które weszły do mody, gdy to smakowite danie stało się powszechne. Pizzerie mogą mieć różny charakter, ale w tych najprawdziwszych można kupić wyłącznie pizzę, napoje i piwo. Obecnie żaden Włoch nie byłby w stanie zliczyć ile gatunków pizzy może zaoferować przeciętna restauracja.

Stołować można się także w „spaghetteriach” oferujących proste dania mączne i makarony spaghetti najwyższej klasy z całym wachlarzem sosów lub w „osteriach” – specjalizujących się w domowych kulinariach restauracjo-pubach.

Spacerując po włoskich ulicach bardzo często można poczuć aromat świeżo parzonej kawy. Humor można poprawić sobie espresso, caffe lungo – z większą ilością wody, Americano – z domieszką alkoholu, macchiato – podawaną z małą ilością mleka lub caffe late – przypominającą polską białą kawę.

Za Alla spina – piwo z beczki – mogą zabrać się wszyscy miłośnicy tego wspaniałego napoju; popularne piwa to Moretti, Peroni i Dreher, natomiast wódka grappa to mocniejszy trunek pochodzący z Bassano di Grappa w Wenecji Euganejskiej, a za najlepsze włoskie brandy uchodzi Stock. Także wina mają swoje wzmocnione wersje w postaci Martini, Cinzano czy Campari, natomiast po obiedzie dobrze smakuje gorzki drink Amaro lub Amaretto – słodszy z intensywnym smakiem migdałów. Ciekawym doświadczeniem może być skosztowanie gęstej, podpalanej, słodkiej, anyżowej mieszanki z ziarnkiem kawy – Sambuki, w każdym barze można zamówić też Strega – żółty, słodki likier o ziołowo-szafranowym smaku. Włosi popisują się także szerokim wachlarzem win, najlepiej smakują Soaves, Valpolicella i Chianti, w końcu włoskie wina zmieniają każdy posiłek i spotkanie rodzinne w przyjemne wydarzenie towarzyskie. We Włoszech ze względu na klimat uprawia się najwięcej odmian winorośli i produkuje najwięcej wina, niż w jakimkolwiek innym kraju. Każdy region ma swoje specyfiki, głębią smaku wyróżniają się Recioto Amarone i Recioto Amabile robione z suszonych winogron, czołowi producenci to Allegrini, Antinori, Clerico, Bruno Giacosa czy Angelo Gala. Warto zapamiętać takie słowa jak wino czerwone – rosso, białe – bianco i różowe – rose lub rosato, żeby później nie mieć problemu w restauracji z doborem ulubionego bukietu.

Istotne we włoskiej kuchni jest pewne rozróżnienie polegające na przykład na tym, że mieszkańcy północy jedzą pasta – makaron w kształcie wstążek, natomiast południowcy spożywają rurki. Północ słynie z makaronów zrobionych z jajek, często podawane są alla Bolognese – z klasycznym sosem, z chudą cielęciną i pomidorami, przyprawionym marchewką, selerem i prosciutto, natomiast klasyczny południowy makaron produkowany jest masowo i podawany z sosem napoletana, na bazie wieprzowiny. Takich podziałów jest wiele i można je zauważyć w różnych odmianach regionalnych, których we Włoszech nie brakuje.

Kuchnia Veneto nie jest dobrze znana przez kulturowe zróżnicowanie regionu, dzięki czemu jest bardziej egzotyczna dla turystów gustujących wyłącznie w popularnych potrawach. Szczególnie w rejonach narciarskich spotyka się gęste zupy i rozgrzewające gulasze z połączaniem słodkich i pikantnych składników. Trudno oprzeć się cialzons – pierożkom nadziewanym szpinakiem, czekoladą i rodzynkami, przyprawionym gałką muszkatołową. Po narciarsko-snowboardowych zmaganiach warto zasiąść do polenty – kaszy kukurydzianej podawanej z potrawką z jagnięciny, jota friulana – rodzaju gulaszu z mięsa, fasoli i kapusty czy apetycznej brovady – przygotowanej z rzepy fermentowanej w winie. Dojrzewająca przez 10 miesięcy szynka San Daniele uchodzi za często poszukiwany rarytas, wędzona słonina i ser Montasio to przysmaki z samej północy regionu. Nie zaszkodzi spróbować presnitz czy gubany – spotykanych także w Europie Środkowej ciast z orzechami i suszonymi owocami, po których konsumpcji zaleca się wzniesienie kielicha z winem tocai – o którego nazwę toczona jest nieustanna woja z producentami węgierskiego tokaju. Na stoły wraca także nieobecne przez lata słodkie, białe wino picolit, warto także pamiętać o czerwonym refosco i powszechnie uznawanym terrano oraz powstającym z podduszonych winogron recioto.

Obyczaje

Włochy można scharakteryzować krótko: pizza, telewizja, fiat i piłka nożna, natomiast typowego Włocha rozpoznaje się po urodzie, krzykliwości, gadatliwości i wiecznym uśmiechu. Współczesna Italia pełna jest kulturowych paradoksów, które bardzo często można zauważyć wypoczywając w tej zadziwiającej i pięknej krainie. Powszechnie uważa się, że Włochy to mieszanka zamieszkujących je wielkich rodzin ideologicznych, politycznych i zawodowych. Rodzina jest niezwykle ważna i każda dąży do swojej suwerenności, można to zauważyć w bezpośrednich kontaktach z tymi impulsywnymi, ale bardzo przemiłymi i pogodnymi ludźmi. System społeczny jest nieco urozmaicony, niemniej różnice są mało widoczne i polegają na przykład na tym, że marchesi, czyli markizowie są biznesmenami, niektóre klany liczą się w bankowości, a inne rodziny odnoszą sukcesy w produkcji wina. Są też klasy średnie, czyli borghesi i contadini – rolnicy, którzy także tworzą rozpoznawalne grupy. Wszystkich łączy jednak narodowe motto: fatta la legge, trovato l'inganno – czyli po uchwaleniu prawa znajdzie się sposób, aby je obejść.

Włosi mają jeszcze jedną cechę, są niezwykle dumni ze swej bogatej historii i kultury, gdyż mają więcej zabytków niż w jakimkolwiek innym kraju wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, przez co Półwysep Apeniński jest tak tłumnie odwiedzany przez turystów. Dużą rolę w życiu religijnym odgrywa Watykan, a celebrowanie katolickich sakramentów począwszy od chrztu, przez Pierwszą Komunię, obrzędy zaślubin po pogrzeb jest we Włoszech nadal widoczne. Największe uroczystości odbywają się podczas Wielkanocy, kiedy liczne procesje przemierzają ulice miast, Bożego Narodzenia i dnia Wszystkich Świętych. Silne jest także poczucie przynależności do rodziny, miasta i przede wszystkim klubu piłkarskiego czy też własnego domu, można to zauważyć podczas bezpośredniej rozmowy z tymi przemiłymi ludźmi.

Dobrem narodowym, z którego słyną Włochy jest piłka nożna obecna w każdej sferze życia publicznego i społecznego. Narodowość jest pojęciem abstrakcyjnym, ale kiedy pojawia się football lub kuchnia, to już w grę wchodzi umiłowanie do własnego miasta i tradycji. Nazwy włoskich klubów piłkarskich zna chyba każdy niezależnie od tego czy interesuje się footballem, czy nie. Rywalizacja w tej dziedzinie podobna jest do innej „obsesji” narodowej czyli opery i bardzo często ma uwarunkowania regionalne, które łatwo można zauważyć przemieszczając się z północy na południe. Najważniejsza jest miłość do różnego rodzaju widowisk, pokazów i rytuałów, niezależnie w którym miejscu Włoch mają one miejsce, dzięki temu podkreślana jest wartość życia towarzyskiego, prostoty i przyjemności.

Każdy turysta odwiedzający Włochy musi przekonać się czym jest passeggiata, czyli rytuał wieczornego spaceru, randki z pogawędką, flirtem lub nawet plotkowaniem między znajomymi. Na ulicach włoskich miast często można spotkać grupki nie tylko młodych ludzi oddających się esencji włoskiej towarzyskości. Z Włoch wywodzą się właśnie Święto Zakochanych – Walentynki, znane już w starożytności.

We Włoszech do osób młodszych lub rówieśników na powitanie i pożegnanie wystarczy powiedzieć ciao – cześć, natomiast do osób starszych piacere – coś na zasadzie „miło cię spotkać”, buongiorno – dzień dobry lub buonasera – dobry wieczór. Na pożegnanie wystarczy rzucić arrivederci – do widzenia. Po Włochach już po pierwszym kontakcie widać, że są przyjaźnie nastawieni, gdyż żywiołowo padają sobie w ramiona i przyjaźnie się całują. Włosi uwielbiają także komplementy, więc dobrze jest im powiedzieć czasami coś miłego, choćby dotyczącego zdrowego stylu życia, urody lub dobrego wychowania.

Prawdziwym zwyczajem jest we Włoszech picie mezzo – półtoralitrowej karafki winą będącej uzupełnieniem do posiłków, w obyczajowości Włochów picie wina leży w tradycji, niemniej jednak zbyt nadmierne korzystanie z tego trunku nie leży w dobrym tonie.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Obiady zwykle jada się w restauracjach o nazwie trattoria lub po prostu ristorante. Warto pamiętać o rachunku – il conto i dokładnym sprawdzeniu jego listy, gdyż w wielu restauracjach od każdej osoby pobierana jest dodatkowa opłata za nakrycie coperto, a szczegółowy spis zamówionych dań można sprawdzić prosząc o ricevutę – szczegółowy rachunek. Oprócz coperto pobiera się też dodatkową opłatę za obsługę servizo i jeśli nie jest ona wliczona w rachunek przyjmuje się, że wynosi około 10% kwoty do zapłacenia.

Turyści wybierający się do Włoch powinni mieć na uwadze, że tak samo jak w Grecji czy Hiszpanii normalnością jest popołudniowa sjesta, kiedy zamykane są sklepy, urzędy i instytucje, na zatłoczonych zwykle ulicach pozostają pojedynczy ludzie, a wszyscy udają się na zasłużony wypoczynek lub bardzo często krótką drzemkę. Podobnie nie należy się dziwić, że dla Włochów najważniejszym wydarzeniem dnia w tym czasie może być spożywanie posiłków, kiedy wszyscy wybierają się na obiad i zostawiają miejsca pracy.

Zwiedzanie kościołów i innych zabytków nie jest mile widziane w koszulkach bez rękawów, krótkich spódniczkach i krótkich spodenkach, dlatego w niektórych świątyniach można dostać jakieś ubranie na wierzchnie okrycie ciała.

Jeżeli turysta chce skorzystać z taksówki powinien znaleźć jeden z postojów, gdyż we Włoszech nie zatrzymuje się taksówek na ulicach.

Włosi z północy kraju są bardziej powściągliwi od mieszkańców południa, niemniej chętnie odpowiadają na pytania, udzielają pomocy, zawsze też poświęcą czas, żeby opowiedzieć zbłąkanemu turyście o mało znanym fakcie z życia historycznej postaci lub przedstawić swoją opinię na jej temat.

Ciekawym zwyczajem obowiązującym na północy i wręcz straszącym turystów jest Tajut – mężczyzna siedzący przed knajpą, czekający na swoich przyjaciół i zagubionych podróżników. Kiedy tylko zjawi się oczekiwana bądź też przypadkowa osoba musi postawić mu kieliszek jakiegoś zacnego trunku po którego wypiciu nie obchodzi się bez rewanżu. Taka wymiana uprzejmości może trwać do białego rana.

Aktywny wypoczynek

„Bella figura” – piękna sylwetka to domena Włochów czynnie uprawiających sporty, dbających jednocześnie o doskonałą infrastrukturę turystyczną i sportową. We Włoszech można aktywnie wypoczywać na kilka sposobów. Ze względu na bliskie położenie Alp wśród turystów niezwykle popularne są sporty zimowe, chociaż piękne krajobrazy można podziwiać zarówno zimą, jak i latem. Doskonale przygotowane trasy narciarskie dostępne są przy wszystkich liczących się kurortach zimowych, obsługują je sprawnie działające systemy wyciągów i gondoli pozwalające turystom na naprawdę aktywny wypoczynek, a nie tylko czekanie w długich kolejkach. Wiele wyciągów i gondoli prowadzi na szczyty niezwykle malowniczymi trasami, bezpłatne skibusy rozwożą narciarzy i snowboardzistów po narciarskich terenach, a dogodne i przyjazne przemieszczanie się zapewnia doskonale rozwiązany system skipassów. Większość tras zjazdowych dysponuje wszystkimi stopniami trudności, w każdym kurorcie można nauczyć się jeździć na nartach, dla snowboardzistów przygotowano wiele szkółek oraz doskonałe rozwiązania do uprawiania tej dyscypliny w specjalnie wybudowanych funparkach. Narciarze biegowi mają do dyspozycji wiele kilometrów niezwykle malowniczych tras, nie brakuje też innych form aktywnego wypoczynku związanych z zimą takich jak: śnieżny rafting, saneczkarstwo, hokej i kręgle na lodzie, curling, łyżwiarstwo, można też czynnie spędzać czas na krytych basenach, w saunach czy łaźniach parowych.

Najczęściej Zadawane Pytania

Kiedy najlepiej lecieć do Veneto?
Ze względu na śródziemnomorski klimat Veneto jest regionem, do którego można jechać o każdej porze roku w zależności od tego czy wybieramy się na narty, czy chcemy wypoczywać w letnim okresie. Sezon narciarski trwa od grudnia do kwietnia, warto jednak pamiętać że kurorty narciarskie są czynne przez cały rok, a na lodowcach można jeździć na nartach i snowboardzie także w lecie. Najspokojniejsze miesiące na nartostradach są od kwietnia do czerwca i w listopadzie. W planowaniu podróży należy wziąć pod uwagę fakt, że w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku kurorty przeżywają największe oblężenie. W okresie letnim najcieplejszymi miesiącami są czerwiec, lipiec i sierpień ze średnią temperaturą powietrza wynoszącą 23-25°C. Turyści miłujący górskie wędrówki na ciepłą i słoneczną pogodę mogą liczyć od połowy maja do początku września..

Jaka waluta obowiązuje we Włoszech i jakie są orientacyjne ceny?
We Włoszech obowiązuje wspólna dla całej Unii Europejskiej waluta – Euro. Konsekwencją tego są nieco wyższe ceny niż w Polsce, zwłaszcza jeżeli chodzi o posiłki w restauracjach i ceny związane z infrastrukturą narciarską i turystyczną. Warto również pamiętać o zróżnicowaniu cenowym na terenie kraju – północ jest bogata i droższa, natomiast taniej jest na południu. Na pewno więcej pieniędzy wyda się w Wenecji, Mediolanie, Florencji, niż w Neapolu czy na Sycylii. Poza sezonem w miejscowościach wypoczynkowych można spodziewać się korzystniejszych cen.

Gdzie i jakie pamiątki kupić w Veneto?
Półwysep Apeniński to skarbnica różnego rodzaju pamiątek, niezależnie w który region trafimy. W miejscowościach wypoczynkowych i kurortach jest wiele sklepów z pamiątkami, na pewno można w nich znaleźć ciekawe upominki.

Turyści często w małych sklepach i na bazarach szukają antyków i biżuterii, które można kupić taniej niż w stolicy Włoch. Popularnością cieszą się wyroby kulinarne, szczególnie sery takie jak mozzarella, parmezan, gorgonzola czy mascarpone, a także wyborna wina Chianti, Amarone czy Marsala – mogą to być pamiątki przeznaczone do konsumpcji lub dla celów dekoracyjnych w specjalnie przygotowanych butelkach. W każdym sklepie z pamiątkami można także znaleźć suweniry poświęcone największym klubom piłkarskim. Symboliczną pamiątką mogą być miniaturowe włoskie budowle lub miniaturki z papieskimi akcentami. W poszczególnych regionach specyficzne pamiątki przybierają postać masek, koronek, kolorowego szkła czy wyrobów ceramicznych. Turyści o zasobniejszych portfelach mogą pokusić się o wyroby takich marek jak Gucci, Prada czy Armani. Warto pamiętać, że sklepy we Włoszech ze względu na sjestę otwarte są w godzinach: 9:00-13:00 i 15:30/16:00-19:30/20:00.

Przebywając w Padwie warto zajrzeć na Piazza delle Frutta i Piazza delle Erbe, na których organizowane są targowiska. Wśród licznych kramów każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Jaki czas obowiązuje we Włoszech?
We Włoszech obowiązuje taki sam czas jak u nas.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Jak poruszać się po Veneto?
Po Veneto bardzo dobrze przemieszcza się za pośrednictwem świetnie rozwiniętej kolei obejmującej swoim zasięgiem cały kraj, poszczególne odcinki pokonuje się bardzo szybko. Dobra połączenia kolejowe funkcjonują też na trasach z głównymi miastami w Europie, obsługuje je m. in. pociąg Pendolino i Eurostar Italia. Komunikacja autobusowa jest natomiast wolniejsza i obsługuje krótsze trasy.

Włoskie autostrady są szybkie i płatne, chociaż zdarza się, że w okresie świąt i sezonie letnim mogą być zatłoczone. Kierowcy nie mają obowiązku posiadania międzynarodowego prawa jazdy, a polskie ubezpieczenia komunikacyjne są uznawane. Kierowcę i pasażerów obowiązuje zapięcia pasów, brak kamizelki odblaskowej skutkuje mandatem. Warto też pamiętać, że we Włoszech obowiązują ostre przepisy dotyczące parkowania i niedostosowanie się do nich grozi szybkim odholowaniem samochodu i wysokim mandatem.

W kurortach narciarskich połączenia między dolnymi stacjami wyciągów a hotelami zapewniają bezpłatne skibusy zsynchronizowane z godzinami startu i zamknięcia wyciągów. Kierowcy powinni mieć na uwadze górski charakter regionu i zaopatrzyć się wcześniej w łańcuchy śniegowe, gdyż w wielu miejscach są wymagane.

Jakie są ograniczenia celne we Włoszech?
Przewóz towarów podlega ograniczeniom ilościowym na zasadach obowiązujących w UE, co oznacza w praktyce, że rzeczy osobiste i sprzęt na własny użytek nie podlega ograniczeniom celnym. W przypadku towarów można wwozić i wywozić do 200 szt. papierosów, 400 szt. cygaretek, 200 szt. cygar, 1 kg. Tytoniu, 10 l spirytusu, 20 l mocniejszego alkoholu, 90 l wina i 110 l piwa.

Jakie dokumenty potrzebne są w razie konieczności skorzystania z służby zdrowia we Włoszech?
W nagłych przypadkach turyści z Polski objęci są we Włoszech bezpłatną podstawową opieką medyczną. Opłaca się jednak wykupić polisę ubezpieczenia podróżnego, która w razie potrzeby umożliwi pokrycie kosztów bardziej zaawansowanego leczenia i transport medyczny. Jeżeli posiadamy ubezpieczenie prywatne należy zapoznać się z jego warunkami, gdyż w większości przypadków ubezpieczeniem objęte są koszty leczenia powyżej pewnych kwot, które należy samemu opłacić. Przed wyjazdem za granicę dobrze jest jednak w oddziale wojewódzkiego NFZ złożyć wniosek o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest dowodem posiadania takiego ubezpieczenia.

Ze względu na inną florę bakteryjną należy starannie wybierać restauracje lub jadać w hotelach i przestrzegać podstawowych zasad higieny. Turyści powinni pić wyłącznie wodę butelkowaną, ewentualnie gotowaną co najmniej 10 min. Szczepienia ochronne nie są wymagane i nie ma zagrożeń sanitarno-epidemiologicznych, niemniej przed wyjazdem warto sprawdzić czy szczepienia nie są zalecane sezonowo.

Ważne informacje MSZ

Dokumentem uprawniającym do wjazdu i wyjazdu z Włoch tak jak i innych krajów Unii Europejskiej jest dowód osobisty lub paszport. Na terenie Włoch bez wizy można przebywać 90 dni, a okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas pobytu.

Szczegółowe i aktualne informacje można znaleźć na stronie MSZ: www.msz.gov.pl lub na stronie ambasady polskiej w Rzymie: www.rzym.polemb.net

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Włoskiej
Włochy, Rzym, Via Pietro Paolo Rubens, 20, 00197Tel.: 0039 06 362 04 200, 0039 06 362 04 204 Tel.: 0039 06 362 04 300 (Wydz. Kons.) Tel. dyżurny: 0039 335 599 52 12 (po godz. pracy) Faks: 0039 06 321 78 95 Faks: 0039 06 362 04 322 (Wydz. Kons.)rzym.amb.sekretariat@msz.gov.plwww.rzym.polemb.net

Konsulat Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Mediolanie
Włochy, Mediolan, Corso Vercelli 56, 20145
Tel.: +39 02 48018978, +39 02 48019084 Tel. dyżurny: +39 335 5685786 Faks: +39 02 48020345
mediolan.kg.sekretariat@msz.gov.pl
www.mediolankg.polemb.net

Watykan

Wenecja

Wybrzeże Liguryjskie

Wyspa Elba

Wyspy Liparyjskie

Włochy: Abruzja , Apulia , Bazylikata , Dolina Aosty , Emilia - Romania , Florencja , Gargano , Jezioro Comer , Jezioro Garda , Jezioro Iseo , Kalabria , Kampania , Lazio , Lombardia , Marche , Mediolan , Moliza , Neapol , Palermo , Piemont , Południowy Tyrol , Riwiera Adriatycka , Rzym , Sardynia , Sycylia , Toskania , Trentino , Umbria , Veneto , Watykan , Wenecja , Wybrzeże Liguryjskie , Wyspa Elba , Wyspy Liparyjskie

Wybierz region Abruzja , Apulia , Bazylikata , Dolina Aosty , Emilia - Romania , Florencja , Gargano , Jezioro Comer , Jezioro Garda , Jezioro Iseo , Kalabria , Kampania , Lazio , Lombardia , Marche , Mediolan , Moliza , Neapol , Palermo , Piemont , Południowy Tyrol , Riwiera Adriatycka , Rzym , Sardynia , Sycylia , Toskania , Trentino , Umbria , Veneto , Watykan , Wenecja , Wybrzeże Liguryjskie , Wyspa Elba , Wyspy Liparyjskie